torek, 14. april 2009

Hillsborough - spomin in opomin


Hillsborough je stadion v Sheffieldu, kjer naj bi 15. aprila 1989 tekmo polfinala FA pokala odigrala Liverpool in Nothingham Forrest.
Organizatorji so navijačem Liverpoola namenili manjšo tribuno, kljub temu, da je imel Liverpool na svojih tekmah kar 2x več obiska od nasprotnikov.

Zaradi prometnih zastojev v bližini stadiona, je mnogo navijačev zamujalo na tekmo oz. so prišli tik pred zdajci.
Ko se je tekma približevala (po nekaterih navedbah naj bi celo zaprosili za prestavitev začetka tekme, pa je bila prošnja zavrnjena), se je pred delom stadiona, namenjenega LFC navijačem, zbralo več tisoč ljudi.

Vhodi na angleške stadione so razdeljeni na zelo majhne podenote in izgledajo v bistvu kot vhod v navadno hišo.
Organizatorji so ocenili, da vsi navijači ne bodo mogli vstopiti na stadion in so odprli velika vrata, ki pa so na žalost vodila v samo eno podenoto, direktno za gol.

To je pomenilo, da so navijači, ki bi sicer morali sedeti na 1/4 stadiona, bili zbasani v kakšnih 10% tribune. Zaradi pritiska mase ljudi, navijači niso mogli dihati in so hoteli pobegniti na stadion. Tam jih je pričakala policija, ki jih je porivala nazaj na tribuno. Končno so se navijači prebili do igralcev in jim povedali kaj se dogaja...Tekma je bila prekinjena.

TV kamere so v svet pošiljale slike očetov, ki oživljajo svoje sinove...brate, ki jočejo nad mrtvimi brati...bilo je srce parajoče...ta dan nogomet ni bil pomemben.
Takšen dan se ne sme več ponoviti.

Hillsborough ni bil napad huliganov.
Hillsborough je bil neprimerno organiziran dogodek, ki je pognal ljudi v smrt.

Po Heyslu so vsi angleški klubi dobili prepoved igranja v UEFA tekmovanjih "za vedno".
Ta "za vedno" je trajal pet let. UEFA je na ta način zbežala pred krivdo, ki jo nosi tudi sama. Predstavniki obeh klubov so pred tekmo UEFO opozarjali, da je stadion star in dotrajan in da ni primeren za takšne tekme. UEFA ni poslušala.

Odziv na Hillsborough je bil mešan. Navijači in klubi po celem svetu so bili izjemni...
- 70.000 navijačev AC MIlana in Reala je pred tekmo na San Siru skupaj zapelo You'll never walk alone
- Bayern in Napoli sta tisto leto igrala polfinale UEFE...oba kluba sta namenila po 17.000 funtov za žrtve.
- Borussia D je odigrala tekmo proti Dinamu Moskva in namenila celoten zaslužek za žrtve.

Liverpool je v tisti sezoni kasneje premagal Nottingham Forrest v ponovljenem polfinalu FA pokala in se v finalu srečal z.....Evertonom. Celo mesto se je preselilo v London za ta dan...navijači so skupaj (100.000) počastili spomin na 96.

Časopis Th S*n je po tekmi poročal o tem, da so Liverpoolovi navijači med umiranjem svojih kolegov urinirali po telesih in kradli denar od mrtvecev. S*n se je mnogo let kasneje(2004) opravičil za pisanje, ki se je izkazalo za popolno laž.



Še danes svojci umrlih iščejo pravico in tožijo organizatorje ter policijo.
Za katastrofo ni odgovarjal še nihče.

Ann Williams, mati 15 letnega Kevina, je samo ena izmed mnogih, ki se še po 20. letih bori za pravico.
Spisala je knjigo When You Walk Through The Storm, ker
"I wrote this book because I did not want anyone to forget Kevin and I wanted people to know what extremes the system will go to, to cover up the truth about what happened to him.
Kevin was 15 when he died, he was just a little boy who went to a football match and did not come home. I don't believe that I or Kevin deserve this treatment, hiding the real fact from us deprived us all of the chance to mourn him properly. It took me nearly 4 years to find out what had happened to Kevin because of all the lies I had been told."

/Anne Williams je v UK izčrpala vse možnosti, se podala na Evropsko sodišče za človekove pravice, kjer pa so primer konec prejšnjega meseca, zaradi zastaranja zavrgli.
Dvajset let agonije....
Pravi, da ne bo odnehala./



Del zapisa je last Flat Erica (ki pa ne bo imel nič proti, ker sem njegove besede uporabila v svojem blogu), lepotni popravki in dodatki so pa moji.

Naj se nikoli več ne ponovi.
Bo sploh kdo kdaj odgovarjal za smrt 96. ljudi, ki se nikoli niso vrnili z nogometne tekme?


IN NAJ DANES ZMAGA LIVERPOOL...

Ni komentarjev:

Objavite komentar