torek, 4. april 2017

Derry - Severna Irska

Napetosti iz konca 19. in začetka 20. stoletja, so dosegle vrhunec z velikonočno vstajo. 
Vstajniki so zavzeli nekaj javnih zgradb v Dublinu in na stopnišču poštnega urada razglasili neodvisnost Irske od Velike Britanije. V enem tednu je bil upor zatrt.
Irska javnost se ni kaj dosti menila za upornike, to pa se je spremenilo, ko so v dublinskem zaporu vodje vstaje hladnokrvno ubili.
Zasejano je bilo seme za  uspeh stranke Sinn Fein, ki ni hotela zasesti sedežev v britanskem parlamentu. Sestali so se v Dublinu in razglasili samostojnost Irske.
Irska republikanska bratovščina, preimenovana v Irsko republikansko armado (IRA) je postala njeno vojaško krilo ter se začela pripravljati na vojno z Veliko Britanijo.

Vojna za neodvisnost se začne leta 1919. Na Irine napade in bombandiranja so Britanci odgovarjali z nasprotnimi napadi in aretacijami .
Da bi nadzorovali položaj(beri, da bi požigali in ubijali), so Britanci poslali posebne vojaške enote - Black and Tans.

Po podpisu sporazuma med Irci in Angleži leta 1921, je zavladalo premirje. Sporazum je predvidel ločitev šestih grofij (protestanska večina, ki je hotela ohraniti povezanost z V. Britanijo) od 26 grofij na novo nastale Irske svobodne države.
Ira (njene radikalne frakcije) ni mogla sprejeti določil sporazuma in sledila je krvava državljanska vojna (1922-1923) med zagovorniki ločene Irske in tistimi, ki so bili naklonjeni  združeni irski državi.
IRA v enem letu prizna poraz, severni del priključijo k VB, Irska dobi svojo vlado, začnejo veljati zgoraj omenjene meje. Irska postane republika leta 1948.

Po odcepitvi Severne Irske od Republike so bili še vedno največji problem nasprotja med katoliki in protestanti(ti so v manjšini), ki pa so imeli popolno politično oblast v novonastalem severnoirskem parlamentu ( Stormont )
Zaostrovat se začne leta 1968, ko v Belfast pridejo britanski vojaki, kot zaščita nacionalistov (protestantov) pred lojalisti (katoliki). Uvedli so zaporne kazni brez preiskav (samo za katolike ne za protestante). Ta čas je znan pod imenom The Troubles.

Bloody Sunday
30. januarja 1972 je  na protestnem shodu v Derryu,  pod streli britanskih vojakov padlo 13 ljudi.
Britanci ukinejo Stormont, , po komaj 50 letih zakonodajne samostojnosti Severna irska spet pride pod britanski parlament.
Sledilo je dolgo obdobje nasilja, nastradali so večinoma nedolžni civilisti.. Leta 1994 razglasijo premirje, ki so se ga protestanti v glavnem držali, IRA pa tam nekje po letu 1997.
Na veliki petek  leta 1998 sklenjen sporazum ( Good Friday Agreement ), ki so ga podpisale vse politične stranke, je končno prinesel upanje za mir.
Gerry Adams, vodja stranke  Sinn Fein  pravi, da ga bo Brexit uničil. in pri tem ni osamljen.


Derry - uradno Londonderry

Prijazen kraj,veseli ljudje.
Mirno je, za moj okus kar preveč.
Navidezen mir?
Iz vsakega kotička kuka zgodovina. Spominja. Opozarja. Še vedno razdvaja?







Ni komentarjev:

Objavite komentar