petek, 07. februar 2014

*Prebrano*


Dušan Rešek - Prekmurje, dober dan
"Kak je to!
V ravninskem delu Prekmurja je dobra zemlja. Večina te zemlje je bila nekoč grofovska, kar je bilo slabšega in močvirnatega, je bilo razdrobljeno na majhne kmetije z velikimi družinami. Otrok je bilo preveč, hrane pa malo, zato niso bili nikjer veseli, če je prišel kdo k huši, ko so imeli koline. Iz tistih časov je ostalo opozorilo:" Otroci, danes ne hodite k sosedovim! Vam bodo dali glavo pod škaf..."
Stara Košarka ni vedela, da imajo Zelenkovi koline. Gospodinja ji je vseeno postregla, kot se spodobi, ko je prišla v hišo, gospodar pa ni mogel, da ne bi navrgel:" Tetica, kak je to! Ko delamo, ni nobenega, ko kolinimo, pa vedno kak hudič pride k hiši."

Andrej Predin - Učiteljice
"V prvem razredu osnovne šole, ko sem že vedel, da bom umrl, in sem bil zaljubljen v Amadejo, sem zmagal na mestnem tekmovanju v pisanju spisa na temo nastanka Socialistične federativne republike Jugoslavije.
Napisal sem: Kurirček nosi pomembno sporočilo. V njem piše, da se je rodila nova Jugoslavija. Tako se je odločil Tito v jajcih.
Učiteljica ga je popravila: Kurirček nosi pomembno sporočilo. V njem piše, da se je rodila Socialistična federativna republika Jugoslavija. To je sklenil Tito v Jajcu.
Za nagrado sem dobil šole prost dan in izlet z avtobusom po sledeh narodnoosvobodilnega boja....
Učiteljica nam je razkrila, da bomo obiskali partizansko bolnišnico, ki je v gozdu in tako dobro skrita, da je sploh ne vidiš.
Bolnišnica ni bila tako dobro skrita, kot je trdila učiteljica. Takoj sem jo zagledal. Bil sem razočaran, lahko bi se bolj potrudili."

Desa Muck - Pasti življenja
"Prepričana sem, da je osnovna ideja, ki naj bi jo dojelo človeštvo, da se imamo na tem svetu tudi lepo, uživamo in se zabavamo. Pa naj bodo še tako slabi časi. Verjetno je res, da rastemo skozi trpljenje in žrtve, ampak to se dogaja samo po sebi. Najbolj rastemo, kadar se smejemo."

Ni komentarjev:

Objavite komentar