ponedeljek, 23. september 2013

*Prebrano*

+

Moj oče, psihiater Kanoni - Črt Kanoni
Psihiatrija bi bila revnejša brez njega. Njegovi mentorji so bili zelo znana imena tistega časa.
Bil je prvi, ki je pozimi osvojil Korab, drugi najvišlji vrh v Jugoslaviji in se z njega spustil s smučmi. Je začetnik turnega smučanja pri nas.
 
Tragedija v Turski gori - Iztok Tomazin
10. julija 1997 se je na Okrešlju na tečaju reševanja s helikopterjem smrtno ponesrečilo pet članov GRS - reševalec letalec  Mitja Brajnik,  reševalec in alpinistični inštruktor Luka Karničar, zdravnik letalec Jani Kokalj, reševalec letalec Rado Markič in reševalec letalec, inštruktor GRS Boris Mlekuž.
"Takrat, pod steno Turske gore, bi si želel pobegniti kamorkoli. Na bližnje, s soncem obsijane grebene in vrhove Rink in Planjave, na vabeče travnike Logarske doline, v bogate zakladnice spominov...kamorkoli.
Za hrbtom pa so brenčale muhe in so ležala trupla prijateljev, še vedno usodno povezanih z vrvjo, ki je v gorah simbol varnosti, preživetja, življenja. Tokrat je pomenila smrt. To je bila edina resničnost, ki ji ni bilo mogoče pobegniti.
Lahko sem se samo skril v navidezno otopelost, si nadel vse možne oklepe in skoznje poskušal gledati v druge svetove. Brez samoobrambe bi lahko samo jokal in nemočen sestopil v dolino s prepričanji, da se v gorah ne bom nikoli več približal helikopterju, da ne bom nikoli več obiskal Okrešlja..."

Nihče - Mehmedalija Alić
Prišel kot najstnik iz Bosne, postal rudar v Zagorju, si v Sloveniji ustvaril družino, postal izbrisan, izselil v Nemčijo, izšolal za inženirja, vrnil v Slovenijo, pri zapiranju rudnika Huda Jama našel vsem dobro znana trupla, ki so ležala tam.

Fotoreporter - Edi Šelhaus
Spomini v besedi in sliki znanega fotoreporterja. Mnogo predvojnih in vojnih fotografij, predvsem iz Bele Krajine.

Zapiski starega pokvarjenca - Charles Bukowski
 ”zelo veliko drekačev se loteva pisati in objavljati poezijo”…..samokritičnost, ki jo mnogim pisočim v veliki meri primanjkuje.

_

Fucking Berlin  in Dating Berlin - Sonia Rossi
Bedarija.

Ni komentarjev:

Objavite komentar