torek, 05. julij 2016

Viski



Whisky ali whiskey? Na Irskem imajo whiskey, na Škotskem  pa whisky. Ja, izgovorjava je pomembna.
Izraza prihajata iz gelskega jezika (irska in škotska gelščina) uisge/uisce (beatha) - kar pomeni, voda življenja.
No ja, brez te vode, bi z lahkoto preživela.

Voda in ječmen. Ječmen kali, kalitev zaustavljajo s sušenjem.
Ilegalna proizvodnja včasih, mu je podelila tudi ime Moonshine. Delali so ga ponoči, ker se dim nastal pri sušenju, v noči pač ni videl.

Po sušenju se ječmen zmelje, da spet v vodo, to gre potem v fermentirne posode, doda se mikroorganizme, 48-60 ur fermentiranja. Potem sledi destilacija, za njo pa staranje v hrastovih sodih.
Gre za že rabljene hrastove sode, v katerih je bil lahko portovec, šeri, rum, konjak, vino z Madeire, bourbon. Pravijo, da približno 60% okusa dobi viski od soda v katerem se stara. Pa barvo tudi, saj pred staranjem zgleda kot voda.

Irskega destilirajo 3x, škotskega pa 2x.
Irci uporabljajo večje kotle za destilacijo, za sušenje pa uporabljajo premog in le malo šote.
Po zakonu, se viskiji v sodih starajo najmanj tri leta.  Med staranjem nujno prihaja do izgub - temu se reče angels share - kar okoli 2% na leto.
Tudi tabasko starajo v sodih najmanj tri leta. In to v sodih v katerih je bil prej viski, vsem znan (in precenjen) Jack Daniels -Tennessee whiskey.  Bourbon, ameriški viski, ki mora vsebovati najmanj 51% koruze, stara se v novih sodih iz ameriškega belega hrasta.

Malt je najstarejša vrsta viskija in je narejen samo iz ječmena. Če je samo iz ene žganjarne, je single malt, če iz večih pa valted malt
Grain je narejen iz različnih vrst žita, najpomembnejša je koruza. Ponavadi ga uporabijo pri proizvodnji blend viskija.
Blend(ed) je kombinacija različnih vrst malt in grain viskijev; lahko tudi 50 ali več. Malt mu daje okus, grain pa ga "mehča".
Menda drži - več različnih viskijev vsebuje, boljši je.

Starost viskija je čas med destilacijo in polnjenjem v steklenice. Pri blend viskiju starost določa najmlajši malt viski.
Tko da...... če imate že 20 let neodprto steklenico viskija doma...ne jo več šparat.

Menda najstarejša destilarna na svetu 


Bushmills Original  - iz malta in iz grain viskija, ki se je staral pet let v ameriških sodih 
Black Bush - visok delež malta, ki se stara od 8 -10 let (v sodih od šerija) potem se zmeša z grainom
Bushmills 10 - singl malt, stara se vsaj 10 let v sodih kjer sta bila bourbon in šeri
Bushmills 12 - singl malt, prodaja se samo v destilarni, stara v šeri sodih
Bushmills 16 - singl malt, sodi bourbona in šerija, na koncu pa še portovca
Bushmills 21 - singl malt, najmanj 19 let se stara v sodih, kjer sta bila šeri in bourbon, potem pa še dve leti v sodih, kjer je bilo vino z Madeire
Bushmills Irish Honey - blend, stara se najmanj tri leta v sodih iz ameriškega hrasta in španskega šerija

 Le katerega bo danes na zob dal Ronaldo?
Messi ga zagotovo ne bo....

Ni komentarjev:

Objavite komentar