sreda, 06. marec 2013

Dvorec Hošperk (Haasberg)

"Dvorec Hošperk, ki je danes v ruševinah, prekrit z rastlinjem in obraščen z drevjem. Ruševine stojijo na Planini nasprotni strani kraškega Planinskega polja.
Dolgo časa je veljal za eno najbolj reprezentativnih grajskih stavb na Slovenskem, s čudovitim parkom, katerega ostanki so vidni še dandanes.
Leta 1716 je Marija Šarlota Eggenberška poleg gospostva Šteberk in Logatec, Hasberg prodala Johannu Casparju Cobenzlu. Ko je leta 1810 rodbina Cobenzl izumrla, pa ga je podedoval Mihael Coronini pl. Cronberg, tj. iz Kromberka.
Leta 1846 je drugič prešel v roke rodbine Windischgrätz, ko ga je kupil knez Weriand zu Windischgrätz. Ta rodbina je bila tudi njegov zadnji lastnik.
Dvorec so med 2. svetovno vojno 27. marca 1944 požgali partizani, takrat je bila popolnoma uničena dragocena notranja oprema, arhiv rodbine ter družinska grobnica Windischgrätzov."

VIr

Leta 1943 so se vanj naselili Nemci. Ko so odšli (pobegnili?), so ga 1944 partizani požgali. Brihtno, res.
Po vojni so ga nacionalizirali in kot mnogo drugih stvari, razglasili za kulturni spomenik.
Z njim so seveda izjemno lepo ravnali, se vidi še danes.

Tako je zgledal okoli leta 1900 - slika je v Narodnem muzeju ...kulturni spomenik, ki so ga skušali nekaj obnavljat...fotki sta sposojeni Tako zgleda pa danes
...včasih so celo sanjali, da bi tam uredili Evropski muzej Krasa Dostop je prepovedan, ker je - čudno a ne - nevarnost, da te ruševine zasujejo.

V bližini je Unška Količevka - jama udornica in italijanski rovi, zgrajeni med vojnama.

Lep dan je bil.


Ni komentarjev:

Objavite komentar